Att cykla med hund 🚲🐕🌲

november 13, 2020 Av av Hannashundhjalp

Brukar ni cykla med era hundar? 🚲🐕 Jag brukar i perioder och bortsett från den djävulska uppförsbacken var har i skogen här så älskar jag det! 🤩🙋‍♀️ Jag tycker om motionen och utmaningen det ger, samtidigt som det ibland känns lite mindre påfrestande än att gå. 💪 Jag älskar att kunna ge hundarna lite snabbare och ett mer naturligt tempo som stimulerar både kropp och knopp och där belöningen av att tillfredsställa ett naturligt behov så som vila och vatten uppskattas lite extra. 💦✨🙏

Många frågar mig hur man cyklar med en hund och mitt svar på det är att du bör tänka precis som när ni går; samma regler och struktur. ☝️ De ska vara tydligt vad som gäller inte minst eftersom att ens egna balans är sämre och riskerna högre. Jag skulle därför inte rekommendera att cykla med en hund man inte har en god relation till. Man vet aldrig vad som plötligt kan dyka upp och få ens rovdjur att reagera och därför vill man kunna förlita sig på att relationen är stabil så att man har en kommunikation där ömsesidig respekt och tillit är A och O. Dessutom är man ju mindre rörlig på en cykel och kroppsspråket blir svårare att använda. Därför kan det vara bra att man redan har tränat in ett tydligt mönster där hunden vet vad man vill och menar så att en blick eller ett ljud är det som behövs om det börjar spåra ur eller vägledning är på sin plats. ⚠️

De simpla men ack så värdefulla reglerna jag har på en promenad (och alltså då gäller oavsett om jag springer, cyklar eller går) är: 

🔺 Det är inte tillåtet att spänna kopplet (vilket då innefattar att det är jag som bestämmer pauserna för att lukta eller göra ifrån sig exempelvis). 

🔸 Det är inte tillåtet att gå upp i intensitet och ställa till med oreda (det kan vara lek, ett hund-/människomöte, ett annat djur, etc). 

🔺 När jag säger nej (oftast genom ett kort ljud eller lätt spänning i kopplet) så är det nej och inte kanske. 

Dessa krav ställer givetvis motkrav på mig som ledare vilket innebär att om inte jag tänker på min leverans så kan jag inte heller förvänta mig den responsen jag vill ha och därför kräver det att jag alltid checkar mig själv i första hand och ser hundarnas agerande som en feedback till mig att bli bättre. 👌🔝

Som avslut vill jag tillägga att alla hundar inte passar eller tycker om att springa bredvid cykeln. Det är helt ok! Det är också helt ok om man känner att det är för svårt (bara cykla i sig kan ju vara en utmaning ibland😅) eller ens relation inte är på topp ännu. Vi är alla olika och var inte rädd för att investera i professionell hjälp om ni vill komma dit ni önskar! 💖

Ha en underbar dag hälsar jag, Shira, Zaire, Holly och Lobito! 👋🐾🌲🌳

P.S: Se video på när vi cyklar på vår facebooksida Hannas Hundhjälp eller instagram hannashundhjalp. 🤓