Back to basicđŸ’«

april 17, 2019 Av av Hannashundhjalp

HĂ€romdagen valde jag att ta en promenad med endast vĂ„r Lobito och vĂ„r jourhund Ace för lite kvalitĂ©tstid. ✹ Ingen av dessa hundarna Ă€r naturligt följsamma i koppel; Ace har mycket jakt och Ă€r en aktiv och alert hund och Lobito Ă€r nervig pĂ„ nya platser och du fĂ„r bevisa mycket för att vara vĂ€rd att följas, han ogillar dessutom extra mycket att vara begrĂ€nsad. SĂ„ jag visste redan att det inte skulle bli en promenad dĂ€r jag kunde strosa för mig sjĂ€lv och knappt kĂ€nna av att nĂ„gra hundar fanns i kopplena. Men just för att jag valde tid och plats att ta mig an den utmaningen sĂ„ var det betydligt lĂ€ttare att hĂ„lla fokus och inte bli kĂ€nslosam (arg, besviken, irriterad osv). Det var ju jag som satte dem i den hĂ€r sitsen.

Promenaden blev inte bara en promenad utan mer ett trĂ€ningspass, dĂ€r vi njöt av solen och varandras sĂ€llskap men vi samarbetade, tacklade utmaningar och och vĂ€xte tillsammans. đŸŒȘđŸ’« Mina förvĂ€ntningar var inte mer Ă€n att vi ser vad som hĂ€nder och löser det pĂ„ vĂ€gen istĂ€llet för att jag skulle ha en ”perfekt” promenad dĂ€r ingenting gick fel. Med den sistnĂ€mnda instĂ€llningen har jag redan bĂ€ddat för en negativ energi och lagt vĂ€rderingar i olika hĂ€ndelser som kan hĂ€nda och jag blir dĂ„ vĂ€ldigt sĂ„rbar under hela vĂ„r promenad. Det blir orĂ€ttvist mot hundarna att sĂ€tta den standarden nĂ€r min energi Ă€r som sĂ€mst. đŸ‘ŽđŸ»

Vi kommunicerade och jag hade inga tankar pĂ„ att vi skulle hinna en viss strĂ€cka eller vara tillbaka en viss tid utan vi höll oss i nuet och löste bitarna efterhand. Det var en underbar kĂ€nsla och jag kĂ€nde direkt hur hundarna var mer synkade med mig och hade en helt annan nĂ€rvaro Ă€n tidigare. De kĂ€nde att jag var öppen för att lyssna pĂ„ dem och dĂ€rför fick jag samma behandling tillbaka. 💞 Jag höll vid ett tillfĂ€lle pĂ„ att bli frustrerad och insĂ„g att jag började bli hungrig (ingen bra grej för mig! 😅đŸ‘č) sĂ„ jag stannade upp en stund, resonerade i mitt huvud över vad som var pĂ„vĂ€g att hĂ€nda och insĂ„g ganska snart att; vem satte mig i denna sitsen? Jo, det var ju jag och den som ger sig in i leken fĂ„r leken tĂ„la. 😜 Och sĂ„ gick vi mot bilen för att inte pressa mer men tack vare mitt tankesĂ€tt och min planering sĂ„ höll jag mitt fokus och humör och hundarna var med mig hela vĂ€gen hem.

Promenaden Ă€r ett fantastiskt sĂ€tt att utveckla sin relation med sin hund men det sker inte per automatik. Vi tar ut hunden för att möta vĂ€rlden med allt vad det innebĂ€r och vi behöver innan den promenaden bestĂ€mma oss för hur vi vill ha det och vilken roll vi vĂ€ljer att ta. Att bestĂ€mma det i efterhand nĂ€r krisen vĂ€l dyker upp Ă€r försent och vi droppar i status hos hunden. Att bli kompisar Ă€r oftast ganska enkelt men att utveckla en stark och djup relation som grundar pĂ„ ömsesidig tillit och respekt Ă€r nĂ„got helt annat och det tar tid, vilja och engagemang. Men alla kan! đŸ’ȘđŸ» Vi mĂ„ste bara vara öppna för att blicka inĂ„t och upptĂ€cka saker om oss sjĂ€lva för att bli den dĂ€r förebilden vi vill vara och som vĂ„ra hundar behöver. Det kan vara saker som vi vill behĂ„lla och som vi blir glada över men det kan ocksĂ„ vara saker vi grĂ€vt ner för lĂ€ngesedan som gör ont och förvirrar och inte alls kĂ€nns bra. DĂ„ krĂ€vs det extra vilja att utvecklas för att skapa karaktĂ€r och DET imponerar mĂ„ ni tro! 🌟

Det kommer aldrig plötsligt bli en dans pĂ„ rosor men som bĂ€staste mentor Alexandra Ortega (som har Dogs of Pegasus och som jag har allt i vĂ€rlden att tacka för min framgĂ„ng i livetđŸ’—đŸ™đŸ») brukar sĂ€ga; vi mĂ„ste bli bekvĂ€ma med att vara obekvĂ€ma. Först dĂ„ och endast dĂ„ kan vi utvecklas och bli starkare. 🌈

Back to basics och ha en fin dag! 😘

Ace✹