Min flock

Som ni säkert förstått vid det här laget så är det viktigt för mig att lära mig hundens språk; för vem kan det bäst om inte hunden själv? Hunden är ett socialt flockdjur som vet att det krävs struktur för att en grupp ska hållas balanserad och kunna samarbeta för överlevnad. Så givetvis har jag en egen stor flock som lär mig varje dag om hur man talar hund och vad som krävs av en själv som flockledare för att hundarna ska vilja följa dig.
Nedan presenterar jag min permanenta individer just nu; alla med helt olika personligheter. Alla är adopterade via föreningen Millennia Animal Project (www.milanipro.org) som jag också arbetar för. Adoptera mera!

 

Bella (dogoargentino-/amstaffmix, ca 14 år) 

Min och min sambos första hund tillsammans. Vi adopterade henne när hon var ca 8 år gammal och då var vi hennes 5e hem. Bella har varit med från start och var den hund som fick mig att gå en helgkurs hos Alexandra Ortega (Dogs of Pegasus) som i sin tur är där jag började utbilda mig som hundbeteendespecialist och drogs in i Millennia Animal Project och arbetet att hjälpa hemlösa hundar. Bella är startskottet för mitt drömliv och hon är så otroligt speciell och unik med sin enorma personlighet. Hon är fortfarande pigg trots sina 14 bast och jag hoppas vi får höra henne tjata länge till!

Bella Dogoargentino Amstaff

 

Elton (pitbull-/spårhundsmix, ca 4 år)

Om det är någon hund jag är rädd ska bli stulen härifrån så är det Elton! Varenda kurs, konsultation, kalas, besök, osv, så slutar det ofta med kommentaren ”åh, denna hunden vill jag ta med hem”. Elton behövde bara sitta på sheltret i en månad då Alexandra berättade att han kommit in bara en vecka efter att vår senaste hund Elsa gått bort. Elton blev som ett litet plåster på såren även fast de givetvis var helt olika individer. Idag är han den hund jag använder mest i mitt arbete att hjälpa andra hundar då han är otroligt stabil, lugn och konfliktlös men skulle inte låta sig trampas på. Hans bästa aktiviteter i livet är att BLI KLAPPAD PÅ och att jaga vilt. Han otroligt intelligent och streetsmart och hur långt bort han än skulle hamna så har han alltid stenkoll på när vi är på väg hem och hittar oss alltid. Du är fantastisk Elton!

elton pitbull spårhund

 

Lykka (bullmastiff-/rottweilermix, ca 8 år)

Lykka kom till oss  efter att hennes tidigare ägare gått bort och vi ställde genast upp som jourhem då hon varit i min rastgrupp sedan länge, så vi kände varandra väl. Kort därefter bestämde vi att hon fick stanna främst för att min sambo för en gång skull kände för just den här hunden. Hon är en mjuk och känslig tjej i ett kraftfullt paket. Något reserverad som en mastiff ska vara men älskar sin familj och hon är en matglad, klumpig och knäpp liten brud! Hennes bästa vän är Elton och med åren har hon blivit mer och mer öppen mot främlingar.

lykka bullmastiff rottweiler

 

Chano (chihuahua, ca 7 år)

Vårt lilla guldhjärtegryn! Chano startade först i min rastgrupp främst för att han var så otroligt rädd för både människor och hundar. Det tog lång tid innan han kom ur sitt skal samtidigt som förra ägaren kämpade med separationsångest. För att göra en lång historia kort så skulle han därför omplaceras och efter många om och men så bestämde vi oss för att han fick stanna hos oss och idag är han inte ett dugg rädd för varken hundar eller människor. Han är hela släktens maskot, är med på kurser, konsultationer och socialiseringar och bor dygnet runt tillsammans med resten av våra större hundar. Hans bästisar är Elton och Lykka och han har en stor fanclub runtom i Skåne som lånar honom lite då och då! Chano är vår lille stjärna och jag skulle aldrig få för mig att behandla honom som något annat än en HUND för den respekten förtjänar han. Han är otroligt känslig, respektfull, kärleksfull och levnadsglad och får oss alla att le lite extra varje dag! Tack för att du finns, Chano.

chano chihuahua

 

Lobito (husky-/schäfermix, ca 8 år)

Denna hund är en kategori för sig minst sagt. Precis som Bella så representerar Lobito startskottet för min utveckling i hundvärlden och jag är oerhört glad och tacksam över att denna hund av en slump hamnade hos just oss. Det var i början av min utbildning hos Dogs of Pegasus där vi skulle utvärdera mina dåvarande hundar Bella och Elsa, med Alexandras flock  och ut kommer ett tiotal hundar varav en av dem var Lobito. Jag råkade fastna med blicken på honom och jag minns att jag nämnde något om hur vacker han var och Alexandra berättade då att han letade efter sitt föralltidhem efter att ha suttit på sheltret inte mindre än 5 år! Innan dess sprang han vilt uppe i bergen i Barcelona. Jag tänkte inte mer på det men efter vår tid tillsammans så började vi pratat om att jag skulle ha en examenshund och återigen för att göra en lång historia kort så bestämde vi oss för att adoptera Lobito och att han då fick vara den där examenshunden. Hur svårt kan detta vara tänkte jag men tji fick jag när jag insåg vad äkta pondus verkligen innebar och lärdomarna togs mot helt andra höjder! Idag är vi ett team och han har lärt mig helt otroligt mycket genom att bara vara så mycket HUND med allt vad det innebär. Han må inte ha uppskattats på många ställen men här hos oss är han en stjärna och jag beundras av hans intelligens och djup dagligen.

lobito husky schäfer

 

Zaire (schäfer, ca 5 år)

Vår stora clown och lekfarbror! Zaire hamnade hos oss i jour i jakt på sitt föralltidhem men ganska så snart insåg jag att han skulle bli svåradopterad p.g.a. sin pondus och sina nerver samtidigt som jag kände att det skulle vara väldigt nyttigt och lärorikt för mig att ha honom här för evigt. Han är ståtlig, lättsam och alltid på glatt humör men skulle inte tveka en sekund på att slå slag i saken om en annan hund mopsade sig eller behöver styras upp. Han är i samma rangposition som Lobito så där fick vi lära oss mycket för att få det att funka sinsemellan men idag lever det tillsammans utan problem. Zaire är vår stora nallebjörn och lekledare då han gärna tar sig an de lite mer bångstyriga och bordusa individerna. Han är tolerant, orädd, lyhörd och lojalare kille får man leta efter. Vi älskar dig så Zaire!

zaire schäfer

 

Holly (vallhundsmix, ca 6 år)

Denna beundransvärda brud! Holly föll jag för på bild och sen kom hon bara hit och det var alldeles solklart att hon var här för att stanna. Holly är streetsmart, intelligent, lättsam och check. Hon är med och hjälper mig vid nästan alla socialiseringar då hon är otroligt anpassningsbar och orädd. Hon sköter sig själv på alla sätt och vis och har en stor skopa pondus vilket gör att det nästan alltid räcker för henne med en blick så får hon den respekten hon förtjänar. Hon skakar av sig det mesta så de mest griniga och surmulna individerna får bara inget fäste för med Holly är det party all day long och hon vet precis vem hon är och vad hon förtjänar! Som vallhund är hon aktiv, extremt arbetsam och samarbetsvillig vilket gör henne till en klippa i mitt arbete att hjälpa andra. Holly sätter de stora schäferpojkarna på plats och vi alla har massvis att lära från henne.

holly vallhund

 

Maui (tax-/spårhundsmix, ca 3 år)

Vårt senaste lilla tillskott är ingen mindre än Maui såklart. Han lurar många med sitt gulliga och valpiga utseende då han vet precis hur han ska använda det till sin fördel. Denna hund är allt annat än liten och söt; han har en vilja som heter duga, ett tålamod som räcker i all oändlighet och ett självförtroende som får hakorna att falla. Trots sin storlek och unga ålder så presenterar han sig som en kung oavsett vem han möter. Han är stolt och självsäker och om du tror att du kan kontrollera denna lilla hund enbart genom att vara fysisk så får du tänka en gång till. Han är en perfekt läromästare och är med mig ofta i arbetet för att lära både hundar och människor om hunden som art. Livet vore inte lika spännande utan dig, Maui!

maui tax spårhund