Vem tjänar på min handling i slutändan?

november 20, 2018 Av av Hannashundhjalp

Jag förmodar att ni alla nu tänker ”aw vad söta de är!” (särskilt jag😜) när ni ser dessa bilder på mig och min hund Lobito. 🧑🏼🐺 (se video på min Facebooksida Hannas Hundhjälp)

Faktum är att Lobito vet precis hur han ska nästla sig in hos folk för att få lite extra gos. Han kommer där med sina djupa, kloka ögon, sina söta bakåtstrukna öron och pälsen ska vi inte ens tala om.. 🙊 Och innan man vet ordet av det så är han bara där inne i ens intima bubbla och man klappar och har det väldigt mysigt. Saken är dock den att när du sedan är klar med honom så kommer han inte hålla med. ”Du bjöd in mig tätt inpå utan att ens veta vem jag är; då är det minsann inte du som säger till mig när jag ska gå” tycks han tänka och du kan få dig ett nafs.

Många skulle troligtvis tänka vad det här är för hund egentligen; den kan man ju inte lita på. 🤨 Men vems fel var det egentligen att släppa in en okänd som inte ens frågar om lov? Vad säger det om dig som person? Jo, att du inte står upp för sig själv och sätter vänskap och kärlek före respekt och en sådan individ skyddar då inte flocken från inkräktare. 🤔

Hundar som Lobito må inte växa på träd (bl.a. för att de hinner avlivas innan pga människans okunskap) men de lär oss en väldans massa om hur arten Hund fungerar och hur vi bör stå upp för oss själva framför våra hundar för bevisa att vi kan skydda dem. 🤝 Lobito är inte hunden jag gosar med till vardags; för det blir snabbt obalans i vår relation då han ifrågasätter mitt ledarskap – vilken han har alldeles rätt i. Han har höga krav på den som han släpper nära inpå och låter styra över honom så jag har helt enkelt inte råd att göra som jag gör i videon varje dag. Det är inte värt det för priset jag sedan får betala i efterhand. 💸

Jag lät det hända för att jag ville se vad som faktiskt skulle hända både under och efteråt. Han börjar gulligt men blir snabbt bordus och respektlös. Det är en dominanshandling; dvs Lobito är den som tar kontrollen över situationen. Skulle han ta mig för givet? Hitta på något rackartyg? Sluta lyssna? Försöka fler gånger? Och hur lång tid skulle det ta innan jag skulle kunna göra det igen? Jag blev glad när jag märkte att konsekvenserna inte blev så stora (tack vare vår uppbyggda relation över en längre tid); han försökte flertalet gånger att komma in i mitt utrymme igen och i vanliga fall räcker det med en simpel avvisning men nu fick jag vara skarpare och fullfölja längre för att markera att jag inte längre var intresserad och tidigare händelse var en engångsföreteelse. 🚫 ”Jag lät dig komma in men jag kommer fortfarande att stå upp för mig själv och sätta gränser och jag är beredd att gå så långt jag behöver för att det ska upprätthållas”. ✋🏻

Tänk på vad ni har råd att ge era hundar och vem som egentligen tjänar på det i slutändan och vice versa. Uppmuntra inte ett beteende som DU sedan inte uppskattar i efterhand. Se det från hundens perspektiv som rovdjur och flockdjur och lägg undan egot för att skapa balans i både er själva och hunden. 💖